Bloğumuzu Beğendiniz mi?

Nasıl İşitiriz?

İşitme merkezi, beynin şakak yumrusunda yer alır. İşitme merkezinin sese duyarlılık açısından farklı bölgeleri vardır. Bazı bölgeler yüksek, bazı bölgeler alçak seslere duyarlıdır. Beynin bir yarım küresindeki işitme merkezi bozulduğunda işitme duyumu yitirilmez. Diğer yarım küredeki merkez işitmeyi sağlar.

Dış kulak (kulak kepçesi) tarafından toplanan (duyum eşiği sınırları içinde olan 20-20 000 frekanstaki) ses dalgaları, ortak kulak aracılığıyla (kulak zarı, örs, üzengi, çekiç kemikleriyle) iç kulaktaki sinir uçlarına iletilir. Uyarıcılar, hassas hücrelerle alınır. Bu hücreler ses etkilerine duyarlıdır. Ses etkilerine duyarlı hücrelerin bulunduğu yer, salyangozun içinde bulunan, korti adı verilen organdıri. Hücreler, aldıkları uyarıcıları elektriksel, kimyasal işaretlere çevirerek beyne iletir. Beyne iletilen uyarıcılar, çeşitli sesler olarak yorumlanıp algılanır. Örneğin; işittiğimiz sesin tren, vapur, piyano sesi veya arkadaşımızın sesi olduğunu ayırt ederiz. O sesleri tanırız.

Her iki kulağın ayrı ayrı aldığı seslerin tek ve bütün bir izlenim olarak birleşmesi durumuna ses kaynaşımı denir. Ses, her iki kulağa ayrı ayrı etki eder, uyarım çifttir; ama algı tektir.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumları lütfen yazıyı zenginleştirmek amaçlı kullanınız; okurların vaktinin değerli olduğunu unutmayınız.