Bloğumuzu Beğendiniz mi?

Renk Körlüğü

Bazı insanlarda doğuştan var olan, bazı renkleri algılayamama durumu renk körlüğü (daltonizm) olarak adlandırılır.

Eğer bir kimse renk görmede yalnızca iki koni hücresi türüne sahipse bu koni hücreleriyle algılanabilen renkleri ve onların karşımılarını görüyorsa bu şekilde renk görmeye dikromatik (ikili renk) renk görme veya dikromatik renk körlüğü denir. Bu durumda olan insanlarda renk görme ile ilgili olan bir koni çeşidinin yokluğu düşünülmektedir.

Bir koni çeşidinin bulunmadığı dikromatik renk körlüğü, yol olan pigmentlere göre adlandırılır. Bunlara;
  • Kırmızı renge duyarlı koni hücreleri yoksa kırmızı renk körlüğü,
  • Mavi renge duyarlı koni hücreleri yoksa mavi renk körlüğü,
  • Yeşil renge duyarlı koni hücreleri yoksa yeşil renk körlüğü, denir.
Yalnızca tek renk konisinin bulunup iki renk konisinin olmadığı duruma ise monokromatik renk körlüğü adı verilir. Örneğin; yalnızca mavi rengi algılayan mavi renk konilerinin bulunup kırmızı-yeşil renk konilerinin bulunmadığı durumda kişi, kırmızı ve yeşil renkleri ayırt edemez. Bu durum ise kırmızı-yeşil renk körlüğü olarak adlandırılır.

Renk görme ile ilgili her üç koninin de bulunmadığı durumda tam renk körlüğünden söz edilir. Tam renk körü olan kişi, her şeyi yalnızca siyah yada beyaz olarak görür.

Renk körlüğünün teşhisinde renk körlüğü ve renk bozukluğu tipinin belirlenmesine yarayan levhalar kullanılır. Renkli noktalardan oluşan bu levhalara renk görme bozukluğunu ve renk körlüğünü ortaya çıkaracak şekilde özel olarak renkli sayılar, şekiller veya harfler yerleştirilmiştir.

Bazı insanlar trikromat olmakla birlikte renkleri ayırmada yetersizdir. Bu durum renk görme bozukluğu (anomali) olarak adlandırılır.

Renk görme bozuklukları kalıtım yoluyla geçer. Erkeklerin %8'inde, kadınların %4'ünde renk görme ile ilgili bozukluk vardır. Yeşil renk görme bozukluğu en çok görülen durumdur. Görülme sıklığı açısından renk görme bozuklukları yeşil-kırmızı renk körlüğü ve kırmızı renk körlüğü şeklinde sıralanmaktadır.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumları lütfen yazıyı zenginleştirmek amaçlı kullanınız; okurların vaktinin değerli olduğunu unutmayınız.