Bloğumuzu Beğendiniz mi?

Enterit

İnce bağırsakların iltihabı olarak tanımlayabiliriz. Bozuk gıdaların tüketilmesiyle bunlarda oluşan salmonella ve stafilakok gibi mikroorganizmalardan kaynaklanan lokal bir enfeksiyon olabileceği gibi çeşitli faktörler de bu hastalığa neden olabilir. Beslenme, radyoterapi veya ilaç alımı ile ilgili olabilir. Örneğin, emilimi zor olan veya emiliyen besinlerin alınması gibi. Gelişmiş ülkelerde viral enteritler; gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde ise bakteriyel enteritler daha sık görülür. Bir gündeki ishal sayısı ve miktarı daha fazladır.

Etyoloji: Bakteriler (salmonella, E. coli, stafilakok, şigella V. chlolerae vb.), virüsler (rotavirüsler, adenovirüsler), parazitler (giardia, amip), radyasyon gibi faktörler, enterite neden olabilirler.

Belirti ve Bulgular:
  • İshal (kanlı da olabilir)
  • Karın ağrısı
  • Bulantı, kusma
  • Bazen ateş de görülebilir.
Tanı: Laboratuvarda gaitanın incelenmesi, gaita kültürü, tam kan sayımı, sedimentasyon değerleri ile konulur.

Tedavi ve Bakım: Vakanın ağırlığına göre izolasyon gerekmiyorsa, evde ya da hastanede, izolasyon gerekli ise hastanede tedavi yapılır.

Etken tespit edildikten sonra spesifik bir antibiyotik tedavisi gerekiyorsa antibiyotik başlanır. Ancak genel görüş; antibiyotik kullanımının çok etkili olmayışı, hatta tablonun seyrini uzattığı yönündedir. Antibiyotik, daha çok enfeksiyonun yayılımını önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Dikkatli kullanılmalıdır.

Oral sıvı desteği sağlanır. Kusmaların miktarına göre oran artırılır. Bunun için Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği oral rehidratasyon paketleri (ORS) kullanılabileceği gibi, bu karışım evde de hazırlanabilir

Parenteral sıvı başlanır. Aldığı çıkardığı sıvı miktarı takip edilir.

Bağırsak antiseptikleri verilebilir. İshal ve kusmanın durdurulması, etken ve toksinlerin vücuttan atılması için gerekli olduğundan önerilmez.

Diyetten yağı gıdalar kaldırılır. Posalı ve katı gıdalar verilir.

Ev ortamında özellikle çocuklar, yakından takip edilmelidir. Bol sıvı verilmeli, diyetlerinde yağsız pirinç çorbası, haşlanmış patates, mevsimine göre muz, şeftali gibi meyveler, yağsız tatlı yoğurt ve yağsız beyaz peynir verilmelidir.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumları lütfen yazıyı zenginleştirmek amaçlı kullanınız; okurların vaktinin değerli olduğunu unutmayınız.