Kornişon - Sakızkabağı Hakkında Genel Bilgi
Kornişon
Kornişon aslında olgunlaşmamış, 2,5-7,5 santimetreyken toplanmış salatalıktır. Kornişon, çoğu kez dereotu gibi şifalı otlarla ve karabiber yada hardal tohumu gibi baharatlarla tatlandırılan tuzlu suyla yada sirkeyle turşusu kurularak saklanır. Birçok özel salatalık kültivarı, kornişon yetiştirmek için özel olarak geliştirilmiştir. Aslında akraba olmasına rağmen farklı bir tür olan oval, siğilli , dikenli bir çeşidide vardır-Batı Hint yada dikenli kornişon.
Dikim Yeri, Zamanı Ve Yöntemi
Konişon açık hava salatalığı ile aynı şekilde yetiştirilmektedir. Serin iklimlerde tohumları örtü altında ekim ve fidelerin ilk bahar sonunda yada yaz başında, toprak ısınınca ve don tehlikesi geçince dikin.
Rutin Bakım
Yabanı otları temizleyen ve düzenli sulayın, toprağı asla kurutmayın. Uzun bitkileri desteklemek için kamış kullanın. Özellikle büyüme yavaşsa ve yapraklar renklerini kaybediyorsa iki haftada bir sıvı verin..
Hasat
Boyları 2.5 santimetre olunca kornişonları toplayın ya da dilimleyip dereotlu turşuda kullanacaksanız daha fazla büyümelerine izin verin. önemli olan düzenli toplamaktır. Çok hızlı büyür ve çok irileşirse renkleri sararır, acılaşır ve yeni meyvelerin büyümesini önler.
Aksilikler
Kornişon, açık alan salatalıklarıyla aynı haşare ve hastalıklardan zarar görür.
0 Yorum:
Yorum Gönder
Yorumları lütfen yazıyı zenginleştirmek amaçlı kullanınız; okurların vaktinin değerli olduğunu unutmayınız.